Göteborg i rampelyset

Fishing cove in Gothenburg, Sweden
 • Göteborg

  Göteborg lever i skyggen av Stockholm. Sveriges nest største by blir ofte oversett til fordel for den mer kjente hovedstaden, men mangelen på berømmelse er en fordel for reisende på et stramt budsjett som er lei av de høye prisene i Stockholm.

  Göteborg kan skilte med en ung, hipp befolkning som trekkes til to lokale universiteter – Göteborgs universitet og Chalmers tekniska högskola. Med så mange studenter er det en overflod av spisesteder, nattelivstilbud og fritidsaktiviteter.

  Etter å ha landet på flyplassen Göteborg Landvetter kjører du 25 km til sentrum av byen.

  Spaser langs Kungsportsavenyn – også bare kalt Avenyn – byens hovedgate. Ta deg tid til å handle i de mange moteforretningene og kunstgalleriene. Om sommeren er det et yrende kaféliv, der besøkende koser seg med en kopp kaffe og nyter det varme været.

  Avenyn ender opp ved Götaplatsen, en offentlig plass og et samlingspunkt for turister. Flere kulturinstitusjoner holder til på denne plassen, og her finner du også byens ikoniske Poseidon-statue, et verk av den svenske skulptøren Carl Milles.

  Göteborgs konstmuseum, som ligger rett bak Poseidon, fokuserer på nordiske verk fra kunstnere som Albert Edelfelt, Ernst Josephson, Carl Larsson og Edvard Munch.

  Göteborgs konserthus er verdenskjent for sin akustikk, og er basen til det svenske nasjonalorkesteret. Opplev en konsert her, eller se et teaterstykke på Göteborgs Stadsteater, som ligger i nærheten.

  Om vinteren valfarter filmfantaster til Göteborg Film Festival, som ble arrangert for første gang i 1979 og har vokst til den største filmfestivalen i Skandinavia. I 2014 samlet festivalen 35 000 filmfans og viste rundt 500 filmer fra 76 land.

  Selv om Göteborg er kjent som et kulturelt samlingssted, er utendørsaktiviteter også populære.

  Foreldre som reiser med barn, kan ta turen til fornøyelsesparken Liseberg – den største i Nord-Europa. Den nye berg-og-dal-banen Projekt Helix til 180 millioner kroner ble avduket i 2014 og har flere bratte fall, sju steder der passasjerene befinner seg opp ned, og tre vektløse svev – alt i hastigheter på opptil 100 km/t. Liseberg trekker flere besøkende enn noen annen attraksjon i Sverige, så planlegg godt for å unngå de lengste køene.

  Tidlig i det 20. århundret blomstret Göteborg som et sentrum for skipsbygging, og byen har fortsatt sterk tilknytning til havet. Paddan-kanalbåtene trafikkerer Göta älv, som renner gjennom byen til havnen. Båtene går under mange gamle broer og langs en vollgrav som stammer fra det 17. århundret.

  Göteborgs storhetstid innen skipsbygging er for lengst over, men området huser fortsatt en bilindustri. Volvo ble grunnlagt her i 1927, og bilentusiaster kan besøke Volvo-museet eller -fabrikken. På fabrikken kan du ta en rundtur i et blått tog der du ser biler som bygges av mennesker og roboter som jobber utrettelig.

  Göteborgs unge profil og rikholdige underholdningstilbud sørger for at besøkende har nok å gjøre. Men husk også å slappe av og nyte de enkle gledene ved dette skandinaviske reisemålet.