Gdańsk stråler på nytt

Gold Gate in Gdańsk, Poland
 • Gdańsk

  Gdańsk er alt du forventer at en 1000 år gammel baltisk by skal være – et handelssentrum, et omstridt landområde og et arnested for krig og politisk uro. Det er ingen tvil om at byen har hatt sin del av uroligheter. Men Polens største havn (og landets sjette største by) har overlevd alt og tilbyr nå aktiviteter som hyller byens historie.

  I århundrer var Gdańsk en uavhengig bystat med navnet Danzig, der innbyggerne hovedsakelig var etniske tyskere. Den tyske kanonbåten Schleswig-Holstein avfyrte de første skuddene under andre verdenskrig mot byens Westerplatte-område 1. september 1939. Selv om polakkene var i stort mindretall, holdt de posisjonen i syv dager. Det skadde vakthuset som står den dag i dag, er et symbol på deres vilje til å overleve. Gdańsk har vært en del av det moderne Polen siden krigen tok slutt i 1945.

  Polens urolige historie har skapt et varmt folk. Fagbevegelsen Solidaritet, ledet av Lech Walesa, ble grunnlagt her, og denne arbeiderbevegelsen bidro til kommunismens fall i Sentral-Europa. Det er fortsatt arkitektur fra denne tiden rundt om i byen.

  Start besøket ved å gå langs de brosteinsbelagte gatene i Det lange markedet i bykjernen. Dette området av byen ble ødelagt under andre verdenskrig og deretter møysommelig bygd opp igjen.

  Vandre langs Dluga og Dugi Targ, som er flankert i øst av Den grønne port og i vest av Den gylne port, og ta deg tid til å titte i de mange ravbutikkene og besøke utendørsrestaurantene. Gdańsk er verdenskjent for rav, forstenet harpiks som ofte brukes til å lage smykker.

  På veien ser du Neptunfontenen, et landemerke som ligger midt i Det lange markedet. Bronsestatuen, som er laget av den flamske kunstneren Peter Husen, ble laget mellom 1606 og 1613. Legenden sier at den kjente likøren fra Gdańsk, Goldwasser, en gang sprutet ut fra Neptuns trefork.

  Religion er viktig i Polen, der nesten 90 % av befolkingen er katolikker.

  Enten du er katolikk eller ei bør du besøke Mariakirken, verdens største mursteinskirke og den største kirken i Polen. Kirken fra det 14. århundret har 31 kapeller og 37 store vinduer. Den har plass til over 20 000 besøkende. Mange av freskene ble ødelagt under andre verdenskrig, men noen finnes der fortsatt.

  En enorm astronomisk klokke – 7,5 meter høy og datert så langt tilbake som 1464 – viser den astronomiske plasseringen til solen og månen, samt stjernetegnene, noe som er uvanlig for en katolsk kirke. Ta de flere hundre trappetrinnene til toppen av kirketårnet og få en fantastisk utsikt over byen.

  Oliwa-katedralen er en annen imponerende kirke, og den ligger bare 20 minutter unna med bil. Kirken ble bygget i det 13. århundret, men den har blitt endret mange ganger på grunn av invasjon og krig. Hovedattraksjonen er et enormt rokokkoorgel med 7896 piper, bygget av Johann Wuff fra 1755 til 1780. Orgelets 110 stemmer gir det et fantastisk dynamisk toneregister. Planlegg besøket ditt slik at du får med deg en 20 minutters demonstrasjon av orgelet – det kommer du ikke til å glemme med det første.

  Gdańsk ligger bare to timers kjøring fra Bydgoszcz og litt mer enn tre timers kjøring fra hovedstaden, Warszawa, er er dermed en spennende avstikker fra disse byene.